top of page
Search
Writer's pictureGrand Koliba Gym

SPÁNOK...DÔLEŽITÁ SÚČASŤ ZDRAVÉHO ŽIVOTA

Updated: Feb 14, 2022


Dobrý nočný spánok je nesmierne dôležitý pre naše zdravie. V skutočnosti je to rovnako dôležité ako jesť vyváženú, zdravú stravu a cvičiť.


Hoci sa potreby spánku u jednotlivých ľudí líšia, platí, že dospelí potrebujú v priemere 7 až 9 hodín spánku/noc. Napriek tomu je známe, že 43% dospelých ľudí tento priemer nespĺňa.


Spánok.. dôležitá súčasť zdravého života.

Viete, že spánok predstavuje (ne)činnosť, ktorou strávime približne jednu tretinu života??? Predstavuje to 25 až 30 rokov (National Institute of Neurological Disorders and Stroke, 2019).


Priblížme si v pár bodoch, prečo je teda tento „stav“, tak nevyhnutný pre zdravie, ako fyzické tak aj psychické.


IMUNITNÝ SYSTÉM

Spánok v ľudskom tele dobíja zbrane imunitného systému, pomáha organizmu bojovať proti nádorovým ochoreniam, preventívne pôsobí proti infekciám a ochraňuje nás pred celou škálou chorôb (Irwin a kol., 1996).

Súhrn: Dosiahnutie aspoň 7 hodín spánku môže zlepšiť vašu imunitnú funkciu a pomôcť v boji proti bežnému prechladnutiu. Dokonca môže zlepšiť účinok liekov a niektoré štúdie uvádzajú, že sa môže taktiež zlepšiť účinnosť vakcíny.


Môže zlepšiť KONCENTRÁCIU a produktivitu

Spánok významne prispieva k správnej funkcii mozgu, obohacuje tento vitálny orgán o rozmanité funkcie, medzi ktoré patrí schopnosť sústredenia, učenia sa, zapamätávania si a schopnosť logicky sa rozhodovať (Ellenbogen, 2005).


Súhrn:

Dobrý spánok môže maximalizovať schopnosti riešenia problémov a zlepšiť pamäť. Naproti tomu sa ukázalo, že zlý spánok zhoršuje funkciu mozgu a rozhodovacie schopnosti.



MENTÁLNE ZDRAVIE

Je taktiež vďačným pomocníkom v otázke psychického (emocionálneho) zdravia. Prostredníctvom „resetovania“ nervových dráh spojených so spracovaním emócií nám tak pomáha zvládnuť spoločensky a psychicky náročné situácie s „chladnou hlavou“ (Tsuno a kol., 2005).


Súhrn:

Zlé návyky spánku majú tendenciu vyvolať u ľudí depresiu, dokonca pôsobia kontraproduktívne nakoľko depresia má za následok poruchy spánku.


Môže vám pomôcť udržať hmotnosť alebo SCHUDNÚŤ

Spánok zlepšuje stav metabolizmu ľudského tela nastavením rovnováhy medzi inzulínom a glukózou v krvi – prevencia pred diabetom typu I a II. Spánok taktiež reguluje náš apetít (Taheri a kol., 2004), pomáha nám udržiavať telesnú hmotnosť tým, že si jedlo vyberáme rozumne, nie spontánne a neuvážene (Patel a Hu, 2012). Dostatok spánku udržiava prospešný mikrobióm v črevách (Smith a kol., 2019) a ako vieme, základom zdravia sú zdravé črevá.


Súhrn:

Krátke trvanie spánku je spojené so zvýšeným rizikom vzniku obezity a prírastku hmotnosti. Nedostatok spánku môže zvýšiť vašu chuť do jedla a spôsobiť, že budete jesť viac kalórií. Dokonca je pravdepodobnejšie, že budete mať chuť na potraviny s vysokým obsahom cukru a tuku.


Môže posilniť vaše SRDCE

Kvalitný spánok úzko súvisí so zdravím nášho kardiovaskulárneho systému, znižovaním krvného tlaku a udržiavaním srdca v dobrej kondícii (Cappuccio a kol. 2011). Fyzické a psychické „škody“ spôsobené zlým spánkom počas jedinej noci výrazne prevyšujú poškodenie následkom obdobnéhho nedostatku jedla alebo fyzickej aktivity. Spánok (regenerácia) spolu s primeranou fyzickou aktivitou a zdravým životným štýlom ako takým, predstavujú najefektívnejšiu a „voľne“ dostupnú medicínu, ktorá významne zvyšuje kvalitu života a zohráva dôležitú úlohu pri dosahovaní dlhovekosti.


Súhrn:

Spánok menej ako sedem hodín v noci je spojený so zvýšeným rizikom srdcových chorôb a vysokého krvného tlaku.



90 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page